2019. szeptember 30., hétfő

Egy nő kezében az összes Volán-járat

2019. SZEPTEMBER 30. Jámbor Gyula
ÖSSZEFÉSÜLIK A MENETRENDEKET, MIKÖZBEN CSAKNEM EZER ÚJ BUSZT ÁLLÍTANAK FORGALOMBA
Holnaptól egyetlen állami társaság, a Volánbusz Zrt. látja el az ország egész területén a közúti helyközi személyszállítást. – Önmagában az egyesülés nem befolyásolja sem a menetrendet, sem a tarifát, tehát a járművek és az autóbusz-vezetők ugyanazokon a viszonylatokon fognak közlekedni és ugyanazokon a megállóhelyeken fognak megállni – mondta Dávid Ilona, a közlekedési vállalat elnök-vezérigazgatója, aki az integráció folyamatáról, következményeiről és a küszöbönálló piacnyitásról is beszélt a lapunknak adott interjúban.
– Mi volt a célja a Volán-társaságok egyetlen cégbe olvadásának?
– Az integráció alapvető célja a közúti közösségi közlekedés fejlesztése, az utasok magasabb színvonalú kiszolgálása. Emellett állami vállalatként fontos szempont a költséghatékonyabb, szervezettebb működés kialakítása. Eddig a közlekedési központok működési területei elhatároltak voltak, a társaságok nem működtek együtt, nem segítettek egymás problémáinak megoldásában. Azzal, hogy országosan egyetlen társaság látja el a közszolgáltatási feladatokat, rugalmasabban és racionálisabban szervezhető meg a helyközi közlekedés, egyszerűbb a menetrendek összehangolása, amihez ráadásul nem hét, hanem csak egy adminisztrációs szervezet társul. Emellett kiemelt tervünk, hogy a helyi közlekedésben, azaz a települések, városok személyszállítási feladataiban újra aktív szerepet kapjon a Volánbusz. Azon dolgozunk, hogy egyéb üzleti célú feladatokra is alternatívát kínálhassunk a megrendelőknek.
– Hogyan és miben érinti az utasokat az összevonás?
– Önmagában az egyesülés nem befolyásolja sem a menetrendet, sem a tarifát, tehát a járművek és az autóbusz-vezetők továbbra is ugyanazokon a viszonylatokon fognak közlekedni és ugyanazokon a megállóhelyeken fognak megállni. A jegy- és bérletvásárlás módja sem változik. Az integrációval azonban jobban tudunk majd alkalmazkodni az utazási igényekhez, így biztos vagyok benne, hogy utasaink is nyertesei lesznek a folyamatnak.
– Mit jelent mindez a munkatársaknak?
– A közlekedési központok beolvadnak a Volánbusz Zrt.-be, azaz a munkatársak jogutódlással átkerülnek a társasághoz. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalóknak ugyanott és ugyanazt a munkát kell ellátniuk október 1-jét követően is. Nincs szó tehát arról, hogy például egy szombathelyi autóbusz-vezetőnek majd Békéscsabán kell szolgálatot teljesítenie. Az pedig meggyőződésem, hogy egy erősebb, jobban teljesítő vállalat stabilabb munkahelyet biztosít a kollégáknak.

Dávid Ilona: Az utasok is nyertesei lesznek a folyamatnak
Fotó: Volánbusz Zrt

– Mekkora a sofőrhiány, és hogy befolyásolja ezt az integráció?
– Az egyesülés után a Volánbusz 19 ezer fős nagyvállalattá válik. A létszámhiány szempontjából nagy különbségek vannak az egyes régiók között. Egyes területeken egyáltalán nincs sofőrhiány, máshol jóval több ember hiányzik a rendszerből. Minden autóbusz-vezetőre, műszaki munkatársra szükségünk van, és meg is teszünk mindent annak érdekében, hogy megtartsuk a kollégákat. Emellett folyamatosan toborzunk. Nyáron útjára indítottuk toborzóbuszunkat, amelyben egy szimulátor is helyet kapott. A karrierjárattal a hagyományos állásbörzék mellett fesztiválokon és egyéb rendezvényeken is megjelenhetünk.
– Milyen előnyök várhatók az üzemeltetésben, a szolgáltatásban?
– Az egyik legnagyobb előrelépés a közlekedési központokat körülvevő határok feloldása lesz. Megkezdtük a menetrendek összehangolását, először a Volánbusz és a DAKK Zrt. dél-alföldi menetrendjét optimalizáltuk. Ennek eredményeként ugyanahhoz a teljesítményhez most kevesebb autóbusz és autóbusz-vezető szükséges, csökkennek a működési költségek, de az utasokat ugyanúgy kiszolgáljuk, hiszen csak a régiók közti párhuzamos közlekedést számoltuk fel. A karbantartási színvonal javításával pedig emelkedik a rendelkezésre álló autóbuszaink száma, kisebb tartalékállomány szükséges, ami szintén költséghatékonysági szempont.
– Hogyan alakult az elmúlt években a társaságok járműparkja, és milyen fejlesztések várhatók?
– A szolgáltatási színvonal növeléséhez feltétlenül szükséges a járműpark megújítása. Már tavaly megkezdtük a korszerű, a mai kor igényeit kielégítő autóbuszok beszerzését, 2018 novemberétől idáig 269 új jármű állt forgalomba országszerte. A közelmúltban 638 autóbusz beszerzését indítottuk el, ami a teljes járműállomány tízszázalékos megújulását jelenti. Stratégiánkban a buszbeszerzések a jövőben is kiemelt helyen szerepelnek. A napokban megjelent buszstratégia és annak határozata nyomán mindenki számára egyértelmű, hogy a kormány is elkötelezett az autóbuszflottánk teljes megújítása mellett.
– A folytonosságra vagy a megújulásra teszi a hangsúlyt az új, egyesült cég?
– Az autómentes napon mutattuk be a Volánbusz új logóját, amely már egy országos lefedettségű vállalat egységét szimbolizálja. A jövőt mindenképpen a dinamikusabb, fiatalosabb működésben látjuk. Az integrációt követően a beolvadó cégek logóit már nem használhatjuk, ezért úgy gondoltuk, hogy az egyébként szükséges cserét összekötjük az arculat megújításával. Ezeket a feladatokat a saját műhelyeinkben, saját kollégáinkkal végezzük el. Terveink szerint 2020 nyarára a teljes flottánk és megjelenésünk az egységet tükrözi majd. A kommunikációnkban is megújulásra törekszünk, jelen vagyunk a Facebookon, az Instagramon, sőt már a YouTube-on is bárki követhet minket. Megújul a honlapunk is, amelyen már az egész országra kiterjedő információk megtalálhatók lesznek.
– Hogyan készülnek a liberalizációra, vagyis arra, hogy hazai és nemzetközi szereplőkkel kell versenyeznie a Volánbusznak a közszolgáltatás ellátásáért?
– Erősebb és hatékonyabban működő szolgáltató céget akarunk létrehozni, megújult járműparkkal és utastájékoztatással. Csak így van ugyanis esélyünk sikereket elérni a helyközi autóbuszos közszolgáltatási feladatok ellátására kiírandó pályázatokon.

Csatahajó kapitánya egy fiatal nő

https://www.wawlist.com/2019/01/15/farcas-stefana-romanca-care-la-26-de-ani-este-capitanul-unei-nave-de-30-000-de-cai-putere/ Csataha...