2018. június 8., péntek

A 17 kormánytagból 11-en nők, ráadásul nem díszpozíciókban.

Fotó: JAVIER LIZON, J. J. GUILLEN/AFP

Rekord: 11-6-ra nyertek a nők az új spanyol kormányban
Soha nem volt még ilyen: kétszer annyi női minisztere van a ma felesküdött spanyol kormánynak, mint férfi, de a kabinetben akad egy űrhajós és egy meleg bíró is.
Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes és egyenlőségügyi miniszter
Nadia Calvino gazdasági miniszter
Margarita Robles, a Legfelsőbb Bíróság korábbi bírója hadügyminiszter
Dolores Delgado, egykori terrorellenes ügyész igazságügyi miniszter
de női politikusok irányítása alá került az oktatásügy, az egészségügy és a munkaügy is
A külügyminiszter az Európai Parlament egykori elnöke, a katalán, ugyanakkor függetlenségellenes Josep Borell lett, a tudományos, innovációs és felsőoktatási minszter pedig az első spanyol űrhajós, Pedro Duque. A belügyminiszter is ismert figura: Fernando Grande-Marlaska korábban a Legfelsőbb Bíróság nyíltan meleg bírája volt, aki az ETA baszk terrorszervezet több ügyét is tárgyalta.
Az EU-párti kormánynak igen nehéz dolga lesz, ha ki akarja tölteni a 2020-ig tartó mandátumát, hiszen a 350 parlamenti helyből csak 84 a bizalmatlansági szavazás után hatalomra jutott szocialistáké. Vagyis minden egyes szavazás sorsa azon múlik, hogy hajlandók-e támogatni őket a parlamentben ülő baszk és katalán nacionalista frakciók, illetve az újbalos-neopopulista Podemos.
(via Yahoo via AFP)

Csatahajó kapitánya egy fiatal nő

https://www.wawlist.com/2019/01/15/farcas-stefana-romanca-care-la-26-de-ani-este-capitanul-unei-nave-de-30-000-de-cai-putere/ Csataha...