2017. november 30., csütörtök

Polgár Judit: Nem csak a férfiak a hibásak abban, hogy a nőket nem veszik komolyan

LÁZÁR FRUZSINA 2017. november 29., 
Polgár Judit Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

A sakktörténelem legjobb női játékosa 2014-ben vonult vissza, és azóta talán még elfoglaltabb, mint addig. Szervezi a világsakkfesztivált, népszerűsíti az iskolai sakkoktatást. A Sakkpalota program után – amely szerepel a Nemzeti alaptantervben, és csaknem háromszáz iskolában alkalmazzák – az idén óvodások részére kidolgozta a Sakkjátszótér programot. Újabban pedig az ENSZ egyenjogúságot szorgalmazó programjának egyik arcaként járja a világot.
– Négyéves kortól ajánlja a Sakkjátszótér program első, Kalandozás a sakktáblán című kötetét. Nem korai ennyi idősen sakkozni tanulni?
– Egyáltalán nem, én öt-, a nővéreim pedig három- és négyévesen kezdték. Hatévesen már versenyeztem. Az óvodás korosztály a szívem csücske, a piciknek ebben az időszakban látványosan fejlődik az értelmük, könnyen tanulnak, és minden érdekli őket.
– Önt annak idején nem volt nehéz rávenni, hogy a képeskönyvek helyett a sakktáblát „nézegesse”?
– Én speciális környezetben nőttem fel. Apukám korán elhatározta, hogy a gyerekei magántanulók lesznek, és a sakkban fogják kibontakoztatni a tehetségüket. Meggyőződése volt, hogy minden gyerek potenciális zseni, csak a nevelésen múlik, hogy sikerül-e kihozni belőlük a maximumot. A szüleim kiváló pedagógusok, mi szinte mindent a gyakorlatban tanulhattunk meg, ami nagy szerencse volt. A mai iskolai oktatás túlságosan is az elméletre koncentrál, valószínűleg ez az oka, hogy a gyerekeknek az idő előrehaladtával csökken az érdeklődésük a tananyag iránt.
– Az a gyerek, aki hatéves korára eljut a Sakkjátszótér harmadik kötetének a végére, megtanul sakkozni?
– A lépéseket ismerni fogja, de a programnak nem az a célja, hogy a gyerekek sakkbajnokok legyenek, hanem hogy kialakuljon a komplex gondolkodásra való képességük. A sakkjáték a 64 mezővel, a koordináta-rendszerével, a figurák különböző lépési lehetőségeivel sokféleképpen fejleszti a gondolkodást. Megtanít például arra, hogyan lehet szigorú szabályokhoz alkalmazkodva megtalálni a legjobb megoldást. A képességfejlesztés minden gyereknek a javára válik, akkor is, ha a sakk mint játék nem érdekli őket annyira. Sok fiatal pedig, ha van az iskolákban Sakkpalota vagy az óvodában Sakkjátszótér program, később sakkszakkörre is szívesen beiratkozik. A három kötet mellett kidolgoztuk a Sakkjátszótér intézményi változatát is, amely további kiadványokat, eszközöket tartalmaz, és hogy minél hatékonyabban tudják használni az óvodákban, képzést is nyújtunk óvónőknek.

Riói Karnevál - 2019-ben

A Rióban megtartott Karneválról sokan hallottak, de az ott érezhető hangulatról csak hallomásból lehet tájékozódni. Mi is megpróbáljuk az i...