2016. január 21., csütörtök

HA MEGKÍVÁNNAK EGY NŐT, CSAK NEKIESNEK – AZ EURÓPAI NORMÁKRA SZOKTATJÁK A MIGRÁNSOKAT

2015. DECEMBER 21. NEW YORK TIMES
Programot indítottak Norvégiában a migránsok eredeti hazájában, és az Európában dívó szokások áthidalására, amely elsősorban a szexuális viselkedésmintákra összpontosít. A bevallott cél, hogy kevesebb legyen a nemi erőszak, és az ezzel kapcsolatos bűneset. 
Egy eritreai bevándorló nyilatkozott a New York Times című amerikai lapnak, amelyben arról a programról beszél, amelyben az európai viselkedésmintákat oktatják a migránsoknak. Abdu Osman Kelifa saját elmondása szerint megdöbbent azon, hogy Európában a nők miniruhát hordanak, nyilvánosan csókolóznak és alkoholt fogyasztanak.
-Náluk csak a prostituáltak csinálnak ilyet nyilvánosan, és a filmekben sincs csók, csak ölelkezés.
A 33 esztendős Kelifa önként vesz részt abban a programban, amelynek célja, hogy megakadályozzák a szexuális erőszakot, amely a hatóságok szerint is megnövekszik ott, ahol koncentrálódnak a migránsok. A bevándorlók sokszor ahhoz szoktak hozzá odahaza, hogy a nőket csak mint szexuális tárgyakként kezeljék. A Norvégiai Stavangerben heti rendszerességgel vesézik ki a témát.
-Legalább tudjanak, a különbség tenni a jó és a rossz között. Többek között meg kell tanulniuk, hogy akarata ellenére nem lehet szexre kényszeríteni senkit, még akkor sem, ha az illető saját feleségéről van szó – ismerteti Nina Machibya, a helyi Sandnes központ vezetője a minimális célkitűzést.
A programban résztvevő pszichológus szerint az ide érkezők alapból úgy gondolkodnak, hogy a nők a férfiak tulajdonai. Henry Ove Berg stavangeri rendőrkapitány szintén támogatja a programot. A kapitány szerint azért is terjedhet a nemi erőszak, mert a migránsok jókora része soha életében nem látott nőtt miniruhában az utcán, csak burkában.
A cikk szerint egyébként Norvégiában nem készítenek külön bűnügyi statisztikát vallási, illetve faji megoszlás alapján, ennek ellenére egy 2011-es jelentés megemlíti, hogy a migránsok felülreprezentáltak a bűnesetekben. Az indoklás szerint azonban ez nem a kulturális különbségek miatt történhet így, hanem azért, mert fiatal, életerős férfiak képezik a bevándorlók tömegét. Márpedig a fiatal férfiak mindig több bűncselekményt követnek el, mint az idős hölgyek – összegez a jelentés.
Nyilatkozatában Kelifa úr elmondta, már megtanulta, és érti azokat a jeleket, amelyek számára korábban érthetetlenek voltak: hogy egy nő sétálhat este egyedül, hordhat miniruhát és mosolyoghat egy idegen férfire következmények nélkül is.
-A férfinak nehéz kontrollálnia magát, ha egy nőt lát mosolyogni. Eritreában ha valaki nőt akar magának, akkor nekiesik, a rendőrség pedig nem fogja ezért megbüntetni.
Az egyik befogadó állomást vezető Berit Harr szerint nehéz beszélni a bevándorlókkal ezekről a kérdésekről, ugyanakkor szükséges, hogy el tudjanak igazodni a migránsok az új, számukra idegen országokban. Itt az a normális, hogy a fiúk és a lányok barátok, lehet flörtölni, mosolyogni, ez nem jelent semmit. És ha egy nő részeg, az nem annak a jele, hogy mindenre hajlandó – összegezte a migránsok számára elsajátítandó normákat a befogadó állomás munkatársa.
AUSZTRIÁBAN SZÓRÓLAPOKKAL PRÓBÁLKOZNAK.
Az osztrák belügyminisztérium tervei szerint szórólapokkal segítenének a menekülteknek eligazodni az osztrák alapértékek, valamint a mindennapi élet fontos és alapvető szabályai között. A grafikákkal többek között a demokrácia, a vallásszabadság és a jogállamiság értékeit hangsúlyozzák, a nők és férfiak közötti egyenjogúságot, a gyermekek jogait, az erőszakellenességet, valamint az azonos nemű párok közötti partneri kapcsolat szabadságát. A német, angol, arab, fárszi és az Afganisztánban hivatalos dari nyelvű szórólapon kitérnek továbbá Ausztria országleírására, valamint a menekültjogok és kérelem benyújtásának menetére. Hasonló tematikájú kiadványt Salzburgban is terjesztenek már a migránsok között, a városban 1300 menekült kap szállást jelenleg.

Riói Karnevál - 2019-ben

A Rióban megtartott Karneválról sokan hallottak, de az ott érezhető hangulatról csak hallomásból lehet tájékozódni. Mi is megpróbáljuk az i...