2016. január 24., vasárnap

Az „egykézés” témájában hirdet filmpályázatot az Áldás Népesség Egyesület

2016 január 19.
Filmpályázatot hirdetett a két évvel ezelőtt elhunyt Csép Sándor által létrehozott Áldás Népesség Egyesület. A hétfőn délután, Kolozsváron ismertetett lehetőség egyetemistákat céloz meg, arra ösztönözve őket, hogy a népszaporulat kérdésével foglalkozzanak elkészülő alkotásaikban.
Simon Csaba, az egyesület elnöke elmondta, a hagyományoktól eltérően most olyan eszközt kerestek, amellyel az egyetemistákat is meg tudják szólítani. Csép Sándor negyven éve készítette el a kalotaszegi „egykézésről” szóló Egyetlenem című dokumentumfilmjét, emiatt is döntöttek a film mellett, hangzott el.
Egyszerre beszélünk a világon túlnépesedésről és népességfogyásról, ebből adódnak nagy politikai zavarok, mondta az esemény meghívottja, Egyed Ákos professzor. A népességfogyás a magyarokat különösen érinti, és ez nem mai jelenség, fogalmazott. Kalotaszegről kifejtette, már az 1300-as évektől jegyzik a vidék történetét, ez a földművelő nép sajátos életmódot hozott létre azáltal, hogy kevés gyereket vállaltak a családok.
Kalotszaszegen már a jobbágy-világban „cifra”, drága lakodalmakat szerveztek, kialakult a tudatban az a magatartásforma, hogy a látvány a fontos, és nem is annyira a jövendő – bár ez talán nem volt ilyen élesen a fejekben, ez volt az uralkodógondolkodási mód, magyarázta Egyed Ákos.
A pályázatokat 15-38 év közti magyar, erdélyi felsőfokú oktatásban résztvevő diákok, egyénileg vagy legtöbb 4 fős csapatokban nyújthatják be. A filmek időtartalma legalább öt, legtöbb harminc perc lehet, műfaji megkötöttségek nincsenek. A beküldési határidő április 8., és a hónap végén szeretnék megtartani a díjátadó ünnepséget.
A pályázat első három helyezettje, 1000, 600 illetve 400 euróban részesül. További tudnivalók a pályázat honlapján olvashatók.
A pályázat fővédnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke. 
Forrás: maszol
— MPP Sajtóiroda

Riói Karnevál - 2019-ben

A Rióban megtartott Karneválról sokan hallottak, de az ott érezhető hangulatról csak hallomásból lehet tájékozódni. Mi is megpróbáljuk az i...