2015. november 11., szerda

Lilahagymalekvár, az ellenállhatatlan sláger - Önmagában is páratlan, lepényben pedig mennyei finomság.

http://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2015/11/10/lilahagymalekvar-az-ellenallhatatlan-slager/
Horváth Adrien 2015. 11. 10.
Régóta kacérkodtam a gondolattal, hogy elkészítem ezt a finomságot. Aztán végre elszántam magam. Gyorsan elkészül és igazi különlegesség. Nálunk sláger lett.
7 nagy fej lilahagymát legyalultam, edénybe tettem. Frissen őrölt bors, kakukkfű, nádcukor és balzsamecet került rá, majd elkezdtem kis lángon főzni. A karamellizálódó nádcukor és balzsamecet páratlan illata betöltötte a konyhát, isteni volt.
Főzés közben kóstolgatni kell, ahogy a hagyma puhul, úgy változik a lekvár íze.
A fűszerek mennyiségét mindenki maga döntse el, szándékosan nem írtam, miből, mennyit tettem bele. A vége felé lehet sózni, vagy a sót ételízesítővel kiváltani.
Mire a hagyma teljesen megpuhul, el is készül a lekvár. Hűtőben, csatos befőttes üvegben tároltam. Azért a múlt idő, mert gyorsan elfogyott, lassan készülhet egy új adag.
Nagyon finom sült húsokhoz, sült gyökérzöldségekhez, sőt én lepényben is kipróbáltam.

25 deka lisztet, 1 tojás sárgájával, 9 deka margarinnal, kevés sóval, borssal és hideg vízzel összegyúrunk, hideg helyen pihentetjük.

Vajazott-lisztezett cakkos szélű formába nyújtjuk és a következő feltéttel rakjuk meg: sűrű házi fűszeres paradicsom nem túl vastagon, lilahagymalekvár jó vastagon és sok reszelt sajt. Addig sütjük, míg a sajt szép aranyszínűvé válik.
Próbáljátok ki, jó étvágyat!

Riói Karnevál - 2019-ben

A Rióban megtartott Karneválról sokan hallottak, de az ott érezhető hangulatról csak hallomásból lehet tájékozódni. Mi is megpróbáljuk az i...