2015. november 11., szerda

Hangfürdőre hívnak

http://www.szekelyhon.ro/magazin/hangfurdore-hivnak
Izsák-Székely Judith | 2015.11.11. 
Felkerestem Kovács Rékát, aki többek közt hangterápiával foglalkozik. Vele beszélgettünk természetgyógyászatról, gongokról, dobokról, tálakról és nem csak.

Kovács Réka (balról) saját készítésű dobjával

Különös látvány fogadott hétfőn a csíkszeredai Salveo Egészségközpontban, ahol Réka és Su, aki Angliából ide költözött, hogy közelebb érezhesse magát a természethez, fehérbe öltözve, különböző méretű, hangú tálak, dobok, csengők elhelyezésével foglalatoskodott. Mindez a hangterápia része, és már az elején hangsúlyozta Su tört magyarsággal: ez nem hókuszpókusz.
Nincs betegség, csak szorulás, szorongás, visszatartás, az elengedés hiánya az, amit mi betegségnek nevezünk – véli Kovács Réka, és röviden összefoglalja a hangterápia lényegét: a betegség tulajdonképpen áramláshiány, és ezek a hangok képesek ezt az elakadást kimosni, kivinni a testből, így visszaállítva az egyensúlyt.
A népdalok, a gyermekmondókák fontosságát hangsúlyozza Réka, mielőtt kipróbáljuk a tálakat, gongokat, dobokat, merthogy szerinte az igazi hang a saját hangunk. Meg is említi, hogy míg gyerekkorában szólót is énekelt, aztán hosszú ideig kimarat az életéből ez, mígnem 2001-ben elvégezte a természetgyógyászat alapiskoláját, és ott találkozott a terápiával, és „megmaradt bennem a hang”. Ezáltal rátalált saját hangjára is.
Mintegy három éve készítette el az első dobot Tőke Zoltán hangterapeuta irányításával, de kezdetben nem tudta mire használni, emiatt elégedetlenkedett is. Aztán tavaly felhívta a hangterapeuta, hogy tartana Csíkszeredában hangfürdőt, és úgy alakult, hogy minden hónapra sikerült időzíteni effajta találkozást, sőt Réka is megtanulta e tizenkétféle fémből készült tálak használatát, amelyek tulajdonképpen az alapeszközei a terápiának. Ahhoz, hogy egy hanggal gyógyítsál, egy csomó más dologról tudnod kell – magyarázza, és ez ki is derül beszélgetésünk során, amint a néphagyománytól eljutunk a betegségek okáig, „elengedéséig”.
Mindenképp kell egyfajta nyitottság erre, van, akinél kiegészítő kezelésként veszi elő a tálakat, például masszázs után, és megfigyelte, ha nem szándékosan nem masszírozta el azokat a csomókat, ahová feszültség felgyűlt, a tálak „visszahangolták” a testet. Nem javasolt azoknak, akiknek pacemaker van beültetve szervezetükbe. Epilepszia, illetve a várandósság első hat hetében sem ajánlják, bár voltak ezt megcáfoló tapasztalatok.
Hangfürdőt próbálhatnak ki ízelítőként azok, akik csütörtökön 18 órakor elmennek a Salveóba, itt lesz egy kis ráhangolódás légzéstechnikával, egy ellazulási folyamat. Nem úgy kell elképzelni, mint egy beavatkozás – hangsúlyozza Réka, hozzáfűzve: „annyi fog elindulni benned, amennyire készen állsz”. Mindössze fehér ruha viseletét javasolják a résztvevőknek és nyitottságot.

Riói Karnevál - 2019-ben

A Rióban megtartott Karneválról sokan hallottak, de az ott érezhető hangulatról csak hallomásból lehet tájékozódni. Mi is megpróbáljuk az i...