2011. augusztus 3., szerda

A medve

Azt hiszem nyugodtan állíthatom, hogy mindaz akinek a medve, mint szimbólum, eszébe jut, gondolatai rögtön az amerikai indánok felé irányulnak, annak ellenére, hogy idehaza is elég népes medveállomány van.
Az amerikai benszülöttek totemállataként a medve a bölcsességet jelöli. Hitük szerint a medve segít az embereknek felismerni a helyes utat, és azt, hogy mikor van itt az idő a cselekvésre, és mikor jobb, ha inkább félrevonulunk.
A történelem során azonban nem csak az indiánok tulajdonítottak jelentőséget a medvének. A kelták szerint, a nőstény medve ugyanolyan erővel rendelkezik, mint a hím. Hitvilágukban két istennő is volt, akik képesek voltak medvévé alakulni: Andarta és Artio. (Mindkét név az „art” szóból ered, mely a kelták nyelvén a medvét jelenti). Ugyanakkor a medve férfi alakja Arthúr király alakjával azonosul.
Artio az ösztön és a megérzés keverékét szimbolizálja, valamint az erőt és autonómiát képviseli. Artio hevesen védi az embereket minden fajta veszélytől.
Azonban, mint a kígyó esetében is, a medve szimbóluma ellentmondásos is lehet. Erre elég megnézni az állat természetben való viselkedését: bár a medve mindenevő, leginkább az édes gyümölcsöket kedveli.
Ha most visszatérünk egy kicsit a medvére, mint totem állatra, a következő szimbólumok jöhetnek szóba:
1.      Türelem és kapcsolattartás: „hibernáljunk”, míg eljön a megfelelő idő az ötleteink, projektjeink felfedésére. Továbbá a medve kapcsolatot teremt a földi és égi energiák (nap/hold) között.
2.       Magabiztosság és hatalom: A jelenlétével a medve emlékeztet arra, hogy az életnél is nagyobbá nőhetjük ki magunkat. Ráadásul senki sem fogja a medvéket megkérdőjelezni...
3.      Nevelés és védelem: ezek a tulajdonságok inkább az anyamedvékre utalnak. Akár igazi gyermekekre, akár gondolatokra vagy ötletekre gondolunk ez alatt, a medve elég határozott ahhoz, hogy erős eredményekre jusson.
Bár a medve az anyaság szimbóluma, ugyanakkor az erő, mely éppen a felszín alatt húzódik gyakran kitörhet. Ha a medve vesezélyeztetve érzi területét, képes arra, hogy azt megvédje. Ezekben a pillanatokban a medve átalakul a bátorság, és a harcos alakjává.
A medve természetesen megjelenik más kultúrákban is. Vegyük például a Skandináv legendákat, melyekben Odinnak volt egy része, ugyanakkor a viking harcosok gyakran viseltek medvebőrt magukon, hogy veszélyesebbeknek tűnjenek a harcban.
A görög mitológiában is találkozhatunk ezzel. Artemis, a vadász, követői gyakran medvebőrbe bújtak, mely a sikeres vadászok és az erő szimbóluma volt.
A medve a hibernálása miatt is kettős szerepet játszhat. Míg hibernál leginkább a holdat, a telet, a mozdulatlanságot, a nőiességet, a sötétséget, a magába fordulást és a tudatalattit szimbolizálja, viszont míg ébren van a napot, a cselekvést, a férfi erőt, a tavaszt, a világosságot, a kifele fordulást és a tudatosságot vetíti elénk.
Ebből kiindulva természetesen nyilvánvalóvá válik, hogy a medve is jelképezheti a feltámadást.
A nap/hold kettőssége a medve képében jelen van az alkímiában is. Az ősi alkimisták megfigyelték, hogy a medve szaga hosszú ideig megmarad a barlangokban, miután az elhagyta szállását. Számukra ez leginkább a kitartást jelképezte. Ugyanakkor számukra a medve az ősanyagot is szimbolizálja. 
Kínában a medve férfias szimbólum. A kínai mesékben a medve ugyanazt a szerepet játssza, mint nálunk a „gonosz farkas”. Ugyanakkor a kínaiak szerint, ha egy terhes nő medvével álmodik, akkor fia fog születni.
A medve szerepel ugyanakkor az asztológiában is. A hiedelmek szerint Zeusz felesége, Héra, Kallisztót az északi pólus soha le nem nyugvó csillagai közé űzte, mint „Ursa Maior”, azaz a Nagymedve képében.
A nagymedve csillagkép egy része a Göncölszekér. A magyar mitológia szerint egy Göncöl nevű táltos találta fel, aki élete végé eltűnt a csillagok között. Ezért hívják a Nagymedvét Göncöl-szekerének.
Nos, mint láthatjuk, a medve ismét egy olyan szimbólum, mely kontextustól függ. Arról nem is beszélve, hogy a kismackók képe az egyik legkedvesebb a gyermekek számára. Talán már kiskorunk óta őrizzük tudatalattinkban a medvét, mint anyai kép? BeTü

Riói Karnevál - 2019-ben

A Rióban megtartott Karneválról sokan hallottak, de az ott érezhető hangulatról csak hallomásból lehet tájékozódni. Mi is megpróbáljuk az i...