2011. augusztus 23., kedd

Az a fránya házasság? 15 plusz évet jelent!

http://eletmod.hu/tart/cikk/j/0/106073/1/eletmod/Az_a_franya_hazassag_15_plusz_evet_jelent

Nagyobb eséllyel él tovább a házas műtét után

A házasságnak köztudottan vannak előnyei az egészségre nézve. Az azonban meghökkentő adat, hogy a nem házas férfiaknak csupán 36 százaléka éri meg az elkövetkező 15 évet egy szívműtét után.
2011.08.23

Lehet régimódinak tartani a házasságot, annyi bizonyos, hogy számos egészségügyi előnye van - persze, akkor, ha az a házasság jónak mondható...
Meghosszabbítja az életet, kevesebb stresszel él az ember, kisebb eséllyel alakul ki nála szívbetegség, cukorbetegség és depresszió. Most egy új tanulmány azt is kimutatta: jobbak a túlélési esélyei annak, aki házasként veti alá magát egy szívműtétnek.
Azok az emberek, akik házasságban éltnek, amikor bypass vagy koronária műtétet kellett rajtuk végrehajtani, 2,5-szer akkora eséllyel érték meg a műtétet követő 15 évet, mint a nem házasok. boldog házasságban élők jobban is boldogultak a felépülésben, mint nem házas társaik.
Azonban van egy érdekes adat: a tanulmányban részt vett férfiaknál az előnyök jelen voltak tekintet nélkül arra, hogy jó vagy rossz volt a házasságuk - habár a boldogabb párok sokkal inkább bizonyultak védelmezőbbnek.
A nőknél a kép kevésbé tiszta. Bár a kutatók hasonló hatásokat tapasztaltak a nőknél is, a házas nőknek végülis nem volt sokkal nagyobb túlélési előnyeaz egyedülálló nők felett. De lehetséges, hogy a tanulmányban nem volt elég nő - 52 szerepelt benne, a 173 férfival szemben -, hogy a hatást pontosan érzékelhessük.
A tanulmány vezetője, Kathleen B. King PhD professzor a Rochesteri egyetemről, New Yorkból, úgy véli: a túlélési előnynek megközelítőleg ugyanolyannak kell lennie a nőknél is - jó házasság esetében - akár a férfiaknál.
Az okok?
A házasságban élők sokkal inkább ráveszik magukat életmódbeli változtatásokra, különösen egy műtét után. Máshogy étkeznek, mozogni kezdenek, és kevesebb stressz éri őket - együtt ugyanis változtatni is könnyebb. Jobban megfogadják a házastárs tanácsát.
A jó házasságban élők ezen felül úgy érzik, van miért küzdeniük. Támogatják egymást, és arra is ráveszik a párjukat, hogy kimozduljon, újra emberek közé menjenek, barátkozzanak.
Persze nem kell, hogy ez házasság legyen, a hosszú, boldog élettársi kapcsolatnak megvannak ugyanezek az előnyei - mondja dr. King.
A tanulmányt a Health Psychology lap közölte, 225 ember bevonásával készült, akik 1987 és 1990 között estek át bypass műtéten.
Meglepő adat, hogy a nem házas férfiaknak csupán 36 százaléka érte meg a következő 15 évet műtétje után. A jó házasságban élőknek 83 százaléka érte meg, azoknak pedig, akiknek a frigye nem volt túl jó, de kielégítőnek találták, 60 százaléka él most is.
A professzor szerint a férfiaknak különösen fontos, hogy legyen körülöttük valaki, aki gondoskodik róluk - míg a nőknél a házasság érzelmi töltete is nagyon fontos.

Riói Karnevál - 2019-ben

A Rióban megtartott Karneválról sokan hallottak, de az ott érezhető hangulatról csak hallomásból lehet tájékozódni. Mi is megpróbáljuk az i...