2011. augusztus 16., kedd

Antioxidánsokat és vitaminokat is tartalmazz az áfonya

http://kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1327:antioxidansokat-es-vitaminokat-is-tartalmazz-az-afonya&catid=46:egeszseg&


Ismert, hogy az áfonyafélék nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat és vitaminokat. A svédországi Lund Egyetem Mérnöki Karának munkatársai kimutatták, hogy az áfonya rosttartalma szintén védő hatást fejtenek ki , mérséklik a gyulladást, többek között colitis ulcerosás, fekélyes vastagbélgyulladásos betegekben.
A munka során a különböző diétás rostok, illetve az emésztés szempontjából fontos probiotikus baktériumok (laktobacillus és bifidobaktérium) együttes hatását vizsgálták a colitis ulcerosa és a vastagbélrák szempontjából.
A tudósok többféle rostot vizsgáltak, többek között az áfonyahéjat, a rozskorpát, a zabkorpát önmagában, illetve kombinálva probiotikus baktériumokkal.
A probiotikus baktériumok védőhatást gyakorolnak a májra, mely kedvezően befolyásolja a bél gyulladásos folyamatait” – magyarázza Åsa Håkansson, az Alkalmazott Tápszerek és Élelmiszerkémiai Osztály munkatársa. – „Az áfonya viszont polifenolokat tartalmaz, mely mikrobaellenes és antioxidáns hatással rendelkezik.
A kettő kombinációja csökkentette a gyulladáskeltő baktériumok számát, és elősegítette az emésztéshez fontos laktobacillusok terjedését. Ehhez hozzájárul, hogy a rostok bontása következtében a bélsejtek, felszívódás után pedig az egész szervezet bőséges energiaforráshoz jut. A felszívódást szintén kedvezően befolyásolják a probiotikus baktériumok.
A rozs és az áfonya a vastagbélből szívódik fel, mely a gyulladásos bélbetegségek leggyakoribb helye. Ezzel szemben a zab már a vékonybélben emésztődik, tehát lokális gyulladás- és daganatgátló hatását nem képes a távolabbi bélszakaszon kifejteni.
Forrás:medipress.hu

Jászapáti Petra történelmet írt: első magyar nőként győzött a gyorskorcsolya világkupán!

https://pestisracok.hu/jaszapati-petra-tortenelmet-irt-elso-magyar-nokent-gyozott-a-gyorskorcsolya-vilagkupan/ Sporttörténelmet írt Jásza...