2011. július 29., péntek

A kígyó (folytatás)


Nos, a múlkori cikk elég hirtelen ért véget, mint ahogy arra felvonták a figyelmemet, ezért úgy döntöttem, még hozzáteszek néhány gondolatot.
Amint a múltkor meghatározuk, a kígyó leginkább ismeretes jelentései az újjászületés, végtelenség, ravaszság, intelligencia, gyógyítás, védelmezés, átváltozás, okkult (titkos) tudás, férfi/nő dualitás, és ami talán a legjobban illik rá, az egyensúly.
Hogy miért éppen az egyensúly?

A képen a Caduceus látható (mellékesen a higanyt is jelöli), melyen a két kígyó a polaritást és a dualitást jelzi. A Caduceust nem csak az alkímiában jelent azonban egyensúlyt, hanem a gyógyításban is.
A dupla kígyó szinte mindegyik kultúra szimbólumjai között megtalálható. Ha elhagyjuk az okkult jelképek kétséges mezeit, még a tudományban is megkapja a helyét, a DNS formájában.

A modern tudományok nagy része természetesen az alkímiában elért felfedezéseken alapszik. Az alkimisták szerint a kígyó végtelen üzenetet hordoz magában, melyet azok értenek meg, akik képesek energiáikkal felfogni azt. Mivel ebben hittek, a kígyók filozófiáját belefoglalták praktikáikba, sőt, az életükbe is.
És tényleg, az alkimista irodalom tele van olyan képekkel, mint az uroboros, mely a teljességet jelképezi.

Az uroboros a kígyó, mely saját farkába harap, s ezzel felöleli a  teljes tudatosságot, s olthatatlan szenvedéllyel elnyeli azt.
És akkor még nem beszéltünk az amphisbaenáról, melynek állítólag két feje volt – mindkét végén. A népi hidelmek szerint, ha a terhes nő egy amphisbaenát hord a nyakában, minden tökéletsen fog működni.
Persze, vannak a különböző kultúrákban mindezekkel ellentétesen olyan kígyók is, melyek a gonoszt jelképezik – és valószínűleg ezek miatt tartanak tőlük annyian.
Mindezzel csak annyit szerettem volna mondani, hogy nem ártana, ha néha utánanéznénk félelmeinknek. Esetleg kiderülhet, hogy mindaz, amitől tartottunk puszta fantázia... BeTü


Jászapáti Petra történelmet írt: első magyar nőként győzött a gyorskorcsolya világkupán!

https://pestisracok.hu/jaszapati-petra-tortenelmet-irt-elso-magyar-nokent-gyozott-a-gyorskorcsolya-vilagkupan/ Sporttörténelmet írt Jásza...