2011. július 29., péntek

A kígyó (folytatás)


Nos, a múlkori cikk elég hirtelen ért véget, mint ahogy arra felvonták a figyelmemet, ezért úgy döntöttem, még hozzáteszek néhány gondolatot.
Amint a múltkor meghatározuk, a kígyó leginkább ismeretes jelentései az újjászületés, végtelenség, ravaszság, intelligencia, gyógyítás, védelmezés, átváltozás, okkult (titkos) tudás, férfi/nő dualitás, és ami talán a legjobban illik rá, az egyensúly.
Hogy miért éppen az egyensúly?

A képen a Caduceus látható (mellékesen a higanyt is jelöli), melyen a két kígyó a polaritást és a dualitást jelzi. A Caduceust nem csak az alkímiában jelent azonban egyensúlyt, hanem a gyógyításban is.
A dupla kígyó szinte mindegyik kultúra szimbólumjai között megtalálható. Ha elhagyjuk az okkult jelképek kétséges mezeit, még a tudományban is megkapja a helyét, a DNS formájában.

A modern tudományok nagy része természetesen az alkímiában elért felfedezéseken alapszik. Az alkimisták szerint a kígyó végtelen üzenetet hordoz magában, melyet azok értenek meg, akik képesek energiáikkal felfogni azt. Mivel ebben hittek, a kígyók filozófiáját belefoglalták praktikáikba, sőt, az életükbe is.
És tényleg, az alkimista irodalom tele van olyan képekkel, mint az uroboros, mely a teljességet jelképezi.

Az uroboros a kígyó, mely saját farkába harap, s ezzel felöleli a  teljes tudatosságot, s olthatatlan szenvedéllyel elnyeli azt.
És akkor még nem beszéltünk az amphisbaenáról, melynek állítólag két feje volt – mindkét végén. A népi hidelmek szerint, ha a terhes nő egy amphisbaenát hord a nyakában, minden tökéletsen fog működni.
Persze, vannak a különböző kultúrákban mindezekkel ellentétesen olyan kígyók is, melyek a gonoszt jelképezik – és valószínűleg ezek miatt tartanak tőlük annyian.
Mindezzel csak annyit szerettem volna mondani, hogy nem ártana, ha néha utánanéznénk félelmeinknek. Esetleg kiderülhet, hogy mindaz, amitől tartottunk puszta fantázia... BeTü


Riói Karnevál - 2019-ben

A Rióban megtartott Karneválról sokan hallottak, de az ott érezhető hangulatról csak hallomásból lehet tájékozódni. Mi is megpróbáljuk az i...