2011. július 29., péntek

A férfi és női agy közti különbségek

http://erdely.ma/mozaik.php?id=96661&cim=a_ferfi_es_noi_agy_kozti_kulonbsegek

Sokan úgy hiszik, hogy az újszülöttek agya még teljesen fejletlen, majdhogynem „üres". De egy nemrég végzett amerikai tanulmány szerint ez nincs így.
Agyi különbségek az újszülötteknél
Az újszülött kislányok és kisfiúk agya közt nagy különbségek vannak és a hormonok tovább változtatják az elkövetkezendő néhány év gondolatait, érzelmeit és viselkedését. Már újszülött korban teljesen különböző aggyal rendelkeznek a fiúk és a lányok. A magzatoknak a 8. hétben még teljesen egyforma agyuk van, női. Tehát a női agy a magzatok „standard" beállítása, amelyet a természet ad. Csak ez után, tesztoszteron hatására alakul át a fiúk agya.
A tanulmányok szerint az újszülött kislányok jobb arcfelismerő és hallási képességekkel rendelkeznek, mint a fiúk. Hihetetlen, de a kislányok petefészke első két életévükben felnőtt mennyiségű ösztrogént termel. A kisfiúk heréit pedig a hatodik és kilencedik hónap közt annyi tesztoszteron árasztja el, mint egy felnőttét. Ezeknek a hormonális változásoknak azonban a hatása mindezidáig ismeretlen.
Agyi különbségek a gyerekeknél
Egy érdekes tanulmányt végeztek 12 hónapos kislányokon és kisfiúkon, a következő megállapításra jutottak: az anyjuk bevezette őket egy szobába és megmondta nekik, hogy egy bizonyos tárgyhoz ne nyúljanak. A fiúk figyelmen kívül hagyták a női hangot és egyenesen a tárgy felé mentek, megérintve azt. A kislányok ellenben az anya hangjára megfordultak, a mama arcára néztek és megálltak. Mindez a lányok fejlettebb hallási és figyelni tudó képességüknek köszönhető.
Az ok, amiért a kislányok szebben és okosabban játszanak, az a jobb verbális képességük: jobban folytatnak „tárgyalásokat", mint a fiúk. Az új technológiáknak köszönhetően mára már tudjuk, hogy a memória és kommunikációért felelős rész a női agyban nagyobb. Ez jó magyarázat arra, hogy a nőknek átlagban miért jobb az emlékező tehetségük, hogy miért ragaszkodnak a férfiak soha meg nem történt eseményekhez és miért használ egy nő napi átlag 20 000 szót, míg a férfi csak 7000-et.
Agyi különbségek pubertás korban
A pubertás kor az, amikor a legnagyobb változásokon megy át mindkét nem, köszönhetően a hormonszint változásának. A lány tinik agya teljesen átszerveződik ilyenkor, megváltoznak érzései, tettei, beszéde és ezért válik megszállottá a külsejét illetően is. A tanulmányok szerint az ösztrogén túláramlásának köszönhetően akar ennyire szexuálisan kívánatos lenni a fiúk számára.
A tini fiúk agya is átszerveződik. Elárasztja őket a tesztoszteron, sokan ezt szexuális fantáziákban és gyakori maszturbálásban élik ki. Pubertás korban a lányok agya két évvel előrehaladottabb, mint a fiúké, mert gyorsabban érnek. A korai tinédzser lány agyának területei szorosabban vannak összekötve, ettől jobban ellenőrzik az impulzusokat, jobb az ítélőképességük. Csak a korai 20-as években érik utol ezt az agyi fejlődést a fiúk.
Ami viszont a szexet illeti, a tinédzser fiúk állnak az élen, hisz a szexuális gondolatokat is ellenőrző amigdala a fiúknál kétszer nagyobb, mint a lányoknál. A lányok ellenben érzelmi téren fejlettebbek, az ezért felelős hippocampus (az érzelmi memória székhelye az agyban) kétszer nagyobb a fiúkénál.
Érdekes tény az is, hogy a nők szeretnek együtt járni „pisilni". De mi ennek a magyarázata? Valójában e mögött is egy hormon áll, az oxitocin, amely akkor szabadul fel, ha a lányok együtt lehetnek, intimebb környezetben. Az oxitocin lényegében egy örömhormon, ugyanez szabadul fel például a drogok használta közben is.
Természetesen nem minden nő és férfi azonos, de általános jellemzőiket mindenképp a hormonoknak köszönhetik, amelyek komplex áramkörként hálózzák be az agyat és határozzák meg viselkedésünket.
Terhesség alatt
Terhesség alatt az anyákban nagy a hormonális hullám, főként, ami az ösztrogén és a progeszteron hormonokat illeti. Ezért sírnak hisztérikusan a terhes nők, hisz 40-szer több hormon van bennük, mint normál esetben. Erre csak rásegít a túlfeszített helyzet, a nagy változások és a védtelen kis csecsemő tudata. A terhesség alatt az erős hormonok irányítják az anya agyát. Ezektől érzi magát álmosnak, éhesnek, sírósnak. A baba születése után a prolaktin és oxitocin arra vezeti az anyát, hogy biztonságot, védelmet és anyai nyugalmat biztosítson gyermekének.
Meglepő tény (a tudósok még nem ismerik az okát), hogy a neuro-vizsgálatok szerint a terhes nők agya csaknem 8 százalékkal csökken a terhesség alatt. A normál női agy mérete csak hat hónappal a szülés után tér vissza. Hormonoktól vezényelve az anya agya egy virtuális GPS rendszerré válik, amely folyamatosan nyomon követi és védelmezi a kicsit. Tanulmányok szerint egy nő képes felismerni babája sírását más csecsemők sírása közül.
Egy ugyancsak drámai hatás tapasztalható, amikor az anyák szoptatnak, ugyanis közben boldogsághormonok szabadulnak fel (oxitocin), amelytől öröm és melegség tölti el őket. Egyes nők szinte orgazmust éreznek szoptatás közben. Emiatt nem csoda, ha az újdonsült anyuka hamar készen áll a szexuális életre.
Az apa ilyenkor támogató szerepet tölt be, és kissé elhanyagolva érzi magát: eddig ő volt a „főétel", most viszont csak a „köret". Sok nő gyermek-központú viselkedése miatt veszélyezteti kapcsolatát és akár munkáját is, mivel kihívást jelent számára más dolgokra is koncentrálni. A legtöbb kisgyermekes nő ezért állandó harcnak érzi a terhességet, gyereknevelést, családi életet és a munkát, hisz nehéz őket összeegyeztetni.
Matematikai képességek
Ami a matematikai képességeket illeti, az agyban létezik egy alsó-parietális lobule (IPL) nevű terület, ami jóval nagyobb a férfiaknál, mint a nőknél. Ez a rész az agyban a mentális matematikai képességekért felelős, és talán ez magyarázza, hogy a férfiak nagyobb matematikai képességekkel rendelkeznek, mint a nők. Érdekes, hogy Einstein agyában ez a terület túlzottan nagy volt. Az IPL érzékszervi információkat is átad, a nőknél ez a jobb oldalon sokkal fejlettebb, így ők sokkal jobban összpontosítani tudnak a külső ingerekre, mint például az éjjeli babasírás.
Stresszhelyzetek
A stresszhelyzetekre is különböző képpen reagál a két nem. A férfiak a „küzdj vagy menekülj" elv alapján reagálnak a stressz helyzetekre, míg a nők elfogadják a helyzetet és megbarátkoznak vele. Ennek oka a stressz hormonok különböző reakciójában rejlik. Stressz során a nőkben levő ösztrogén hormonok nyugtató és beletörődő érzést váltanak ki, míg a férfiak tesztoszteronja csökkenti az oxitocin szintet, ezért „küzdenek" vagy „menekülnek" a stresszes helyzetektől.
Térbeli képességek
A férfiak általában erősebb térbeli képességekkel rendelkeznek, képesek mentálisan alakot és dinamikát adni dolgoknak, míg a nők ezen a területen nehézségekbe ütköznek. Szakértők szerint a nők agyában levő parietális régió vastagabb, ez akadályozza a térbenlátás képességét, így nem tudják mentálisan elképzelni bizonyos tárgyak térben levő elhelyezkedését. Kutatások kimutatták, hogy ezen a képességen jelentősen javítani lehet már 5 hónapos korban, bizonyos környezeti hatásokkal. bien.hu

Riói Karnevál - 2019-ben

A Rióban megtartott Karneválról sokan hallottak, de az ott érezhető hangulatról csak hallomásból lehet tájékozódni. Mi is megpróbáljuk az i...