2011. június 28., kedd

8 ok, amiért a növénye beteg lehet!

http://www.kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=894:8-ok-amiert-a-noevenye-beteg-lehet&catid=13:szobanoevenyek&Itemid=16


Egy szobakertész számára a legszomorúbb tény, ha a növénye beteg, és nem tud rajta segíteni, hiszen nem tudja, mi lehet a baj forrása. Íme, 8 tipp, ami miatt a növényünk beteg lehet.
1. tipp: Öntözési hiba A növények locsolását mindig az adott faj igényeihez kell igazítani és ez nem könnyű.
A túllocsolás vagy épp a nem locsolás is végezetes kezelési hiba lehet egy növénynél. Mindkettőnél a növény levelei sárgulnak száradnak. Vizsgáljuk meg a földet, ha a túlszáraz, föld már elválik, a cseréptől ekkor kiszáradásról beszélünk, míg a túl nedves föld összetapad és kissé dohos szagú a teteje pedig fehér penészes. A kaspóban tartott növények gyakran megfulladnak, vagyis a gyökerek nem kapnak elég oxigént, hiszen a virágtartó lefogja a levegő áramlását. A helyes öntözésnél csak akkor adjunk a növények vizet, ha a föld egy kissé már kezd szikkadni.
2. tipp: Átültetés
Ha a növény nem növekszik, a levelek fakók satnyák, vizsgáljuk meg mikor volt a virág utoljára átültetve talán már túl kicsi neki a cserép és a földet is átszőtték a gyökerek. Ebben az esetben várjuk meg a tavaszt vagy az őszt és ültessük át a növényt egy nagyobb cserépbe a megfelelő virágfölbe.
3. tipp: Tápanyag hiány
Elmarad a virágzás és a növény nem fejlődik? Minden dísznövényt, de főleg a virágzó növényeket érdemes tavasztól őszig kéthetente és ősztől tavaszig havonta egyszer egy kevés tápoldatos vízzel meglocsolni. A virágzó növények kétszer annyi tápanyagot használnak el egy virágzáshoz, mint zöld levéldísznövény társaik. Ha nem pótoljuk, a tápanyagot a növénynek sokkal fogékonyabbak lesznek a betegségekre.
4. tipp: huzat, megfázás
Egy kisebb huzat vagy hideg levegő télen máris a növény megfázásához és halálához is vezet.
A megfázás tünete, amikor szinte egyik napról a másikra a levelek egyszerre lehullanak, vagy épp lekonyulnak. Télen úgy nyissunk ablakot, hogy a növényeket ne érje közvetlen a hideg fagyos levegő, vagy ne kerüljenek kereszthuzatba.
5. tipp: Perzselő napsugár
Nyáron, ha a leveleken apró kis barna foltok jelennek meg és a levél elkezd, foltokban száradni vizsgáljuk meg nem éri –e közvetlen napfény a növényt az ablakon keresztül. A tavaszi napsugár erős így képes a szobanövényeket az ablakon keresztül is kiégetni.


6. tipp: Kártevők
Ha ok nélkül kezd a levél száradni vagy a növényen betegség jelét észlejük, vizsgáljuk át jó alaposan az egész növényt tetőtől talpig, és keressünk rajta apró kis kártevőket.
Ez lehet egy fekete pont, egy kis pókháló a levelek között vagy egy fehér ragadós anyag. A kártevők sokszor a levelek fonákján telednek meg így nézzük át a levél hátulját is. Ezután ha beazonosítottuk a bajkeverőt alkalmazzunk rá megfelelő rovarirtó szert.
7. tipp: Fényhiány
Ha egy fényigényes növényt egy sötét helyiségbe helyezünk el, hamar látni fogjuk, hogy a növény szinte szenved a fény hiánytól. Ilyenkor a levelek száradnak, fakók és fénytelenek lesznek. Mielőtt elhelyezzük, a növényt otthonunkban nézzünk, utána milyen világos helyet igényel, hiszen vannak növények, amelyek akár félárnyékos helyen is szépen fejlődnek.
8. tipp: Túlszáraz levegő
Télen a fűtési szezonban a növények legtöbbje nem viseli jól a meleg fűtött helyiséget, hiszen nekik télen egy 15-18 fokos világos hely lenne az ideális. Ettől a legtöbb növény levele szárad és hullik. Tegyük a növényeket egymás mellé, és a cserép alátétbe szórjunk némi fehér apró szemű murvát, ami gyorsan elpárologtatja a nedvességet. A kavics álljon mindig vízbe és helyezzünk el néhány párologtatót is a lakásban. Ha van, kézi permetezőnk naponta spricceljük be a növények leveleit

Riói Karnevál - 2019-ben

A Rióban megtartott Karneválról sokan hallottak, de az ott érezhető hangulatról csak hallomásból lehet tájékozódni. Mi is megpróbáljuk az i...