2010. október 21., csütörtök

Tisztelt polgárnők!

Szeretettel és tisztelettel értesítjük olvasóinkat, hogy október folyamán a Magyar Polgári Párt női szervezete lapot indított - nem csak a női olvasók számára.

Célkitűzésünk között nemcsak a nagy általánosság által ismert problémákkal, hanem a mindennapi és sokak által alig ismertek, esetleg elhallgatottak, más esetekben kicsinek, kevésbé fontosnak tartottak is bemutatásra kerülnek. Ezeknek a megoldásán vagy könnyebbítése végett a szerkesztőség melletti szakember gárda foglalkozik. Ez csapat foglalkozik majd a nőket foglalkoztató mindazon kérdéssel, amelyekre - önmagában - senki sem lát kiutat.

Igyekszünk majd olyan megoldásokat is ismertetni, amivel segíthetünk bármilyen női problémában. Nem csak a mindennapi gonddal küszködést, hanem a siker élményeket is bemutatva akarjuk biztosítani a női olvasóink számára - az interaktív megoldások segítségével - a „talpra állást”.

A „Polgárnő” lap keresztény-demokrata elveket vall. Szívesen fogadunk bárkitől ötleteket, tanácsokat, amik a nők helyzetéről, helyzetével foglalkozik.

Nem feledjük viszont hogy a mai rohanó társadalmunkban a nők mindennapos helyzete nehéz, ezért megpróbálunk bárkin, bármikor segíteni, ezért forduljanak hozzánk bizalommal.

Lapunkban az olvasó értesül majd minden a nőt foglalkoztató vagy a nővel kapcsolatos politikai, kulturális, vagy gyakorlati eseményekről.

Tisztelettel, a szerkesztőség

Elérhetőségeink: www.polgarno.blogspot.com

Postacím: CP2023 Ag. 1 Cluj

Telefon: 0264583305

Mobil: 0745704445

2010. október 15., péntek

Újra - a levendula gondozásáról és szaporításáról

http://kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=162:az-illatos-levendula&catid=38:fszernoevenyek&Itemid=41

A levenduláról a legtöbb embernek a mediterrán éghajlat, a jellegzetes illat, és a gyönyörű lila szín jut eszébe. De mi mindenre használható ez a gyönyörű lila virágú növény?

A levendulát a Rómaiak hozták be Európába. Az ókorban ez a növény a szépségápolás egyik fő virága volt, használták testre kenve, szappant készítettek belőle, vagy épp a fürdővizet gazdagították vele. De sokszor a száraz virágot a padlóra szórva illatosították a szobát.

A levendula egy mediterrán félcserje. A levendula tövet nyáron is elültethetjük, de fontos hogy sok nedvességet tudjunk biztosítani számára kertünk legmelegebb és legnaposabb részében. Miután mediterrán származású, ne ültessük hideg árnyékos részre. A mésztartalmú, agyagos, tápanyagokban szegény talaj kiváló a számára. Jól tűri a száraz talajt, rendszeresen metsszük a növényt.

A levendula élénk lila virágaival a gyógy és fűszerkertek egyik kedvelt növénye. Igénytelen száraz homokos talajon is megél, ezért alkalmas sziklakertbe is. A tetvek és a hangyák nem kedvelik a levendula illatát, érdemes kertünkbe telepíteni csoportosan a növényből.


Ha szegélynek ültetjük, akár mikor formára igazíthatjuk. Egyébként ősszel vagy kora tavasszal vágjuk vissza körülbelül a kétharmadára. A fás részeknél már ne vágjuk le, mert nem hajt ki újra. Ideális növény a csoportos ültetéshez is vagy az ágyások szélére is ültethetjük sorba. Cserépbe ültetéshez ajánlatos a növény méretének kétszeresét befogadó edényt választani. Talajához keverjünk homokot, apró kavicsot, alulra pedig kavicsos réteg kerüljön. Terrakotta cserépben jellegzetes mediterrán hangulatot varázsolunk környezetünknek. Akár fácskává is metszhetjük.

Ideális növény teraszra, erkélyre is, dézsában vagy virágtartóba ültetve.

Fajták

Legismertebb fajtái: a hidcote blue (sötétviola, 40 cm), a hidcote giant (vila, 60-80 cm), a Dwarf Blue (sötétkék, 30cm), a grappenhall (világoskék, 60-90 cm), a rose (világos rózsaszín,40 cm) és a nana alba (fehér, 20 cm). Jól ismert még a törpe növésű, dwarf blue, a fagyérzékeny füzéres levendula.

Szaporítani késő ősszel vagy kora tavasszal kell. A legegyszerűbb az idős tövek szétosztása, amit oly módon kell megoldani, hogy a tőosztásból származó növények mindegyikének erőteljes legyen a gyökérzete. A friss virágokat a virágzás vége felé szedjük le, amikor a virágok már kezdenek halványulni.

A növénynek igen magas az illóolaj tartalma, ezért számtalan területen felhasználhatjuk. Főbb hatásai: Szélhajtó, izomgörcsoldó, antidepresszáns, baktériumölő.

Az illóolaj csökkenti a fájdalmat és enyhíti az idegességet, a depressziót. A nyugodt éjszakai alváshoz tegyünk a párnába szárított levendula virágot, vagy csepegtessünk rá levendulaolajt. Nagy segítséget nyújt az asztmás betegeknél, főleg ott ahol valamilyen idegesség váltja ki a rohamot. Az illóolajat belsőleg csak orvosi felügyelet mellett alkalmazzuk.

Hobbi kertészeknek - Most ültessünk nárciszt, sáfrányt, gyöngyikét!

http://aruhaz.zoldstudio.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=28:most-ueltessuenk-narciszt&catid=9:cikkek&Itemid=11

A tavasz legelső és legszebb virága a nárcisz, amely már márciusban megörvendezett minket a szép illatos virágokkal. Szinte a lelkünk is felvidul, amint meglátjuk tavasszal a bókoló napsága illatos nárciszokat a kertekben. Nem hiába, hiszen ez a virág már a jó időt és a napsütést jelzik felénk. Számtalan nárcisz közül választhatunk, hiszen több mint tízezer nárcisz fajta létezik. Ezek közül is több nagyobb csoportra vannak osztva így pl. trombita nárciszok, a koronás nárciszok, a sokvirágú nárciszok, illatos, és tazetta nárciszokat különböztetjük meg. Ültethetünk kertünkbe fehér, narancssárga, vagy citromsárga, teltvirágú vagy épp illatos nárciszt, a választék évről évre egyre nagyobb.


A nárcisz hagymákat már ősszel érdemes elültetni kertünkbe, így biztosak lehetünk benne, hogy kora tavaszra kinyílnak kertünkbe. Ám aki elmulasztotta az őszi ültetést, vásároljon tavasszal kész cserepes kifejlett nárciszt, amelyet lakásban vagy az erkélyen is nevelhetünk. A cserepes nárciszt nagyon óvatosan öntözzük, mert a legkisebb túllocsolástól is kirohadtat.


Az összes hagymás növény, magában a hagymában tárolja a neki szükséges nedvességet és tápanyagot, épp ezért tavasszal mindenféle öntözés nélkül is kinyílnak és hajtanak. Így a hajtatott cserepes nárciszokat sem kell túlöntözni. Tegyük a növényt világos, de lehetőleg hűvös helyre, így több napig is gyönyörködhetünk virágok szépségében. Előfordul, hogy egy cserépben akár több hagyma is van, így ha az egyik virág lenyílik, máris kibújik egy másik.


Elvirágzás után hagyjuk a virágokat és az összes levelet elnyílni és teljesen elszáradni, majd végül hagyjuk el a locsolást is. Amikor a levelek és a virágok már teljesen elnyíltak és elszáradtak vágjuk le őket tövig egy ollóval. Azért fontos hogy az összes levél és virág elszáradjon, mert ekkor minden tápanyag visszahúzódik a hagymába így jövőre lesz elég tartaléka a növénynek. Ha ezt elmulasztjuk, és előbb vágjuk le a leveleket és a virágot, jövőre hiába is várjuk a virágzást, nem lesz tartaléka és elég tápanyaga a hagymának.


A hagymákat cserepestől vagy újságpapírba csomagolva tegyük félre egy száraz sötét helyre és ősszel szeptember közepén ültessük ki a kertbe. Ha tavaszra vágyunk otthonunkba a februári hideg és borongós idő után vásároljunk néhány cserép vidám napsárga nárciszt ,jácintot otthonunkba, amelyek tavaszi színnel és illattal töltik meg környezetünket

Ültessünk fürtös gyöngyikét!

A muscari vagy ismertebb nevén a gyöngyike a kora tavasszal nyíló hagymás növények közé tartozik, amelyeket ősszel kell elültetni kertünkbe!

A muscari a liliom félék családjába tartozó évelő hagymás növény, amely eredetileg Közép és Dél Európában őshonos. Több mint 40 különböző gyöngyike fajta létezik, amelyből a legismertebb az örmény gyöngyike és az eper gyöngyike.

Minkét faj 15-20 cm magas, keskeny fűrészes leveleket hajt, amelyek között már kora tavasszal kinyílnak a gyönyörű kék árnyalatú virágok. Márciustól egészen májusig nyílnak a fürtös virágok, így akár egy kék szőnyeg terül el kertünkben a növény.


Ha kertünkbe szeretnénk ültetni gyöngyikét, a hagymákat a kert kevésbé napos vagy félárnyékos helyére ültessük el, laza vagy homokos talajba, szeptember végén.Telepíthetjük a növényt a kertbe, pázsit közé, virágládába, cserépbe, vagy nagyobb virágtartóba is. Csoportosan elültetve a legszebbek, egy ládába 3-4 hagymát ültessük el egymástól kb. 5-10 cm távolságra, és kb. 5 cm mélyre.


Ha lekéstük az őszi ültetést tavasszal vásárolhatunk cserepes előhajtatott gyöngyikét is, bár a virágzó példányokat inkább csak otthonunk falain belül élvezzük, majd ősszel ültessük ki a hagymát a szabadba. Télire szedjük fel a hagymákat a kertből vagy vigyük a virágládákat védett fagymentes helyre tavaszig, majd tavasszal kezdjük el meghajtatni minimális öntözéssel.A gyöngyike nagyon szépen mutat más tavaszi hagymás növényekkel csoportosítva így pl. a jácinttal, a tulipánnal, vagy a gyöngyvirággal is szép színfolt lesz.Ültessünk sáfrányt a kertünkbe!

A krókusz hagyma ültetése és gondozása igen egyszerű, még egy kezdő kertész is könnyedén nevelheti kertjében ezeket a kis tavaszi hagymás növényeket.

A lila, sárga, fehér és cirmos színben tündöklő virágok, lenyűgöző látványt nyújtanak a még hótakaróval fedett kertben.

Sokan meglepődnek, amikor ősszel megjelenik a kertben a krókusz, aminek az oka, hogy van őszi és van tavaszi krókusz. Régen a krókuszt kelmék és más anyagok színezésére is felhasználták mivel igen magas a karotin tartalma így sárgára vagy kékre festi a benne található hatóanyag a textileket.


A sáfrány nevű fűszert a Crocus sativus nevű fajtából állítják elő, amihez 1 kg sáfrányhoz egymillió bibe szükséges.

Így jelenleg ez a világ legdrágább fűszere, amely ősszel virágzik, mindössze két hétig, ekkor szedik le, és szárítják a bibéjét. Az igazi sáfrány nem csak szép színt ad az ételeknek, de kellemes aromát is.

Ha kertünkbe szeretnénk sáfrányt termeszteni, amely évelő így elég egyszer elültetni, nincs már dolgunk, mint ősszel ellátogatni egy közeli kertészetbe vagy mezőgazdasági boltba és kedvünkre válogatni a számtalan színű krókusz hagyma között.


A krókuszhagyma kedveli a napos meleg kerteket, és a laza tápanyagban gazdag talajt.A hagymákat érdemes csoportosan elültetni, egymástól kb. 8-10 cm távolságra és 10 cm mélyre.A hagymákat ültethetjük évelő ágyásba, balkonládába vagy akár cserépbe is, de nagyon szépen mutat a zöld gyepbe ültetve elszórtan kisebb csoportokban.Szaporítani fiókhagymákkal a legegyszerűbb, de mivel nagyon gyorsan szaporodik, idővel már ritkítani kell őket kertünkbe.Ültetési idő kora ősszel, virágzási idő tavasszal van, de vásárolhatunk hajtatott krókuszt tavasszal a virágboltokban vagy a kertészetekben ahol mindig a bimbós növényeket válasszuk ki.

Bodzadzsem

http://www.receptbarlang.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1316:bodzadzsem-&catid=61:befzes&Itemid=89

Elkészítés: 60 perc Nehézség: 1 Alapadag: 1 kg bodzapép, fél kg. Befőző cukor, 25 dkg cukor, fél dl. citromlé.

Elkészítése: Az érett bodzaszemeket alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd a befőző edénybe rakjuk. 1-2 dl vizet öntünk alá és időnként megkevergetve kb. 45 percig főzzük.

Melegen átpasszírozzuk, megmérjük, hozzá- adjuk a cukrokat és a citromlét, majd addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (tányérpróba). Apróbb üvegekbe rakjuk, az üvegeket a szokott módon lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

A gyömbér csillapítja a terhességi rosszullétet!

http://kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=178:a-gyoember-csillapitja-a-terhessegi-rosszulletet-&catid=9:gyogynoevenyek&Itemid=12

Kismamáknak javasoljuk, a terhességi rosszullét ellen próbálják ki a gyömbért, (zingiber officinale) mint gyógynövényt alkalmazni. A gyömbér a gyömbérfélék családjába tartozó gyógy és fűszernövény.Dél Ázsia trópusi területeiről származik, de mára már az egész világon elterjedt, mint fűszernövény, ám nálunk kiskertben nem termesztik. Sőt itthon még maga a fűszernövény sem a konyhák kedvence.A spanyolok hódításával a növény eljutott Amerikába is, és ma is nagy sikert arat. Kevés törődés mellett cserépben is könnyedén nevelhető fűszer és gyógynövény.

A növény gyöktörzsét használják fel a fűszerezéshez, amely kívül szürkés, belül sárgás, íze kellemesen csípős, és citromillatú. Levelei párhuzamosan elágazók, és lándzsás alakúak.

Virágai sárgásfehérek, a szélük enyhén bíborvörös. Magról elég nehéz szaporítani, de tőhajtásokról már otthon is szétültethetjük a növényt.Ha szeretnénk saját otthonunkban gyömbért nevelni, vegyünk a boltban egy szép nagy gyömbért, és helyezzük otthon egy üveg tetejére úgy, hogy fogpiszkálókat szúrjunk bele, majd a rizoma alját tegyük bele a vízbe.Ha szerencsénk van és található némi gyökér is a rizomán hamarosan kihajtanak a friss üde zöld gyömbér levelek.

Főzéshez és fűszerezéshez egyaránt használhatunk friss vagy szárított gyömbért is, de porrá őrölve is megvehetjük bármely nagyobb élelmiszerboltban.A növény alkotórészei között megtalálhatók az illóolajok, ásványi anyagok, keményítő és a cukor is. Nagyon jó hatással van a gyomorbetegségekre, de hatásos az étvágytalanság ellen is, sőt a terhesség idején fellépő rosszullét és gyomorbántalmak ellen is enyhülést hozhat.Emellett csökkenti az ízületi fájdalmakat, a reumás panaszokat, télen pedig a megfázás ellen is hatosos. Főzhetünk belőle teát, fogyaszthatjuk nyersen, reszelve, fűszernövényként pedig használhatjuk a rizshez, a gombához, és süteményekbe is.

A gyömbért csak a főzés végén adjuk az ételhez és kis adagokban, nehogy túlcsípős vagy túl gyömbéres legyen az étel. Közben érdemes kóstolgatni, mert egy nagyon erős aromás fűszernövényről van szó.

A gyömbért Hongkongban cukorral átitatják, és úgy fogyasztják. Angliában és Amerikában a gyömbér sör, a gyömbér likőr és a gyömbéres kenyér arat hatalma sikert.Az illatszer ipar is kezdi felfedezni az utóbbi években a növény különleges illat aromáját.

Kiváló különleges aromájú fűszernövény, érdemes kipróbálni a konyhában, és télen megfázunk, netán fáj a gyomrunk gyógynövényként is a segítségünkre lesz.

Gardenexpo 2010

http://kertvarazsmagazin.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=1631:gardenexpo-2010-videoval&catid=10:kerteszkedjuenk&Itemid=58

Aki lemaradt a 2010-es Garden expo kertészeti és orchidea kiállításról, most bepótolhatja egy virtuális sétával!
2010. október 14., csütörtök

Recepjeink - Erdei gyümölcsös kocka

http://www.videkize.hu/erdei_gyumolcsos_kocka

Elkészítési idő:
60 perc
Energiatartalom: 1 adag: 210 kcal

Hozzávalók 4 személyre:

Piskóta
- 3 tojás
- 3 evőkanál finom liszt
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 mokkáskanál sütőpor
- vaj

Krém
- 3 dl tejszín
- 3 dl joghurt
- 5 dkg zselatin
- 20+5 dkg kristálycukor
- 50 dkg erdei gyümölcs
- 1 csomag habfixáló

A tetejére
- 3 teáskanál zselatin
- 3 dl málnaszörp

Piskóta
A piskótához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Belekeverjük a tojások sárgáját meg a sütőporral elvegyített lisztet, majd a tésztát kivajazott és kilisztezett 20 x 30 cm-es tepsibe töltjük, és a 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Az erdei gyümölcs-keverékből egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit még fagyosan beletesszük egy edénybe. Hozzáadjuk a cukrot és lassú tűzön, kevergetve az egészet sűrű masszává főzzük, mintha lekvárt készítenénk.
Krém
Egy kevés vízben feloldjuk a zselatint, elkeverjük a joghurttal, majd a kihűlt cukros gyümölcspéphez adjuk. A tejszínt a habfixálóval meg a cukorral kemény habbá verjük, azután óvatosan a joghurtos krémbe keverjük. A krémet ezután a kihűlt piskótára simítjuk, a tetejét pedig kirakjuk a félretett gyümölccsel.
A tetejére
A málnaszörpöt felmelegítjük, és feloldunk benne 3 púpozott kiskanálnyi zselatint. Amikor langyosra hűlt, és kezd sűrűsödni, a krém tetejére öntjük, egyenletesen elterítjük. A süteményt fogyasztás előtt legalább 3 órára a hűtőbe tesszük dermedni.

A szép nő beteggé teszi a férfit!

http://www.szabadfold.hu/bulvar/a_szep_no_betegge_teszi_a_ferfit

2010. augusztus 18
A gyönyörű nők először magukba bolondítják, aztán kihasználják, majd tönkreteszik és nyomorba döntik az értük rajongó férfiakat. Ezt az örök igazságot már nagyanyáink is tudták. Ám azt, hogy a férfiak egészsége is veszélybe kerülhet, most bizonyították be spanyol kutatók.
A Valenciai Egyetem tudósai 84 egyetemista ifjún tesztelték a tézist. Beültettek egy helyiségbe a kísérletben részt vevők számára két vadidegent: egy feltűnően szép nőt és egy férfit – utána a kísérleti alanyokat azzal a feladattal küldték be a szobába, hogy fejtsenek meg egy rejtvényt.

Miközben dolgoztak, egyszer a férfi távozott, máskor a nő. Amikor öt percre a nővel maradtak kettesben, az alanyok szervezetében a kortizol stresszhormon szintje megemelkedett, viszont amikor a férfival, változatlan maradt.

A kortizolszint azokban az alanyokban emelkedett meg a legjobban, akik nem tartották magukat „azonos súlycsoportúnak" a nővel, azaz kevés önbizalommal rendelkeztek – állapították meg a kutatók.

A kortizol kis mennyiségben javítja a közérzetet és élénkít, ha azonban krónikusan magas a szintje, az szívbetegséghez, cukorbajhoz, magas vérnyomáshoz és impotenciához vezethet.

Képzeljük csak el, mi történhet, ha a férfiembert a sorsa szépséges és okos hölggyel hozza össze...Szabó Enikő

A szépek legszebbje: Nagypál Krisztina erős és pozitív kisugárzásának köszönheti a koronát

https://www.hirado.hu/kultura-eletmod/bulvar/cikk/2019/06/24/a-szepek-legszebbje-nagypal-krisztina-eros-es-pozitiv-kisugarzasanak-koszonhet...